Ichi-go, Ichi-e..

Asta va fi prima noapte din prima calatorie a vietii mele cu ochii deschisi...
Aduce-ti-mi aminte, cand voi castiga la Loto si voi conduce un R8 sau un TT, ca in Tokyo vreau sa merg prima oara..

De unde a pornit toata tarasenia cu calatoria cu ochii deschisi, cate o tara pe saptamana, cate un oras la 2-3 zile? Well, o sa radeti de o sa crapati, si o sa spuneti ca imi lipsesc niscai curenti electrici de prin creieri, adica dau rateuri. Pai, sa incepem cu prima fotografie.

Aceasta este una bucata din peretele meu de la baie. Adica ideea fantastica a Oanei de a-mi face o camera de toaleta foarte diferita, la care am mai crosetat zilele astea dupa ce mi-au fost postere zmulse de pe pereti ca sa se puna tocul de la usa. Anyway, that picture, my friends, that picture made me dream with eyes wide open.

"Ichi-go, ichi-e" se traduce "o intalnire, o sansa", ceva de genul "once in a life time". Termenul este asociat ceremoniei ceaiului, atat de bine cunoscuta in cultura japoneza, sau filozofiei Zen, sau conceptelor efemeritatii, si de asemenea folosit pentru a mustra studentii cand devin neglijenti si opresc frecvent practica exercitiului, in budo (arte martiale), pentru a mai incerca inca o data, in loc sa continue miscarea punand schema in aplicare in ciuda greselii. Intr-o lupta pe viata si pe moarte, nu mai ai sansa de "a incearca inca o data".

Anyway, a plecat de la ideea ca turismul in Japonia este ridicat la rangul de arta. De fapt, serviciile oferite, zambetele deloc fortate ale celor ce te inconjoara si te ajuta pe parcursul unui sejur petrecut acolo, da, te fac sa gandesti cand ajungi in Japonia ca "aceasta tara este o experienta o data in viata", si ca nimic nu se compara, cu bune si cu mai putin bune, cu splendoarea, grandoarea, si stupoarea ce te cuprinde cand asculti povesti despre Japonia. Sau le vezi...

Vali, ai fi cea mai in masura sa iti pui amprenta aici. Tu ai invatat atatea lucruri de acolo, si mi le-ai impartasit si mie - si iti multumesc, de la cultura lor, la muzica, la mastile cu miere, si la mancarea delicioasa pe care mi-ai pregatit-o sau m-ai invatat sa o pregatesc.

Numai imaginile din Tokyo imi dau peste cap sistemul de functionare, si trimit la dracu fusul orar (adica 7 ore in fata,deci la ei este deja maine dimineata) si ma transpun acolo, la orasul din viitor, unde totul deja freamata.

Habar nu am avut ca Japonia este o tara constituita eminamente din insule, vreo 3000 la numar, cu 47 de prefecturi (sau judete, ceva gen modalitatea noastra administrativa), o tara predominant muntoasa unde, insa, intalnesti de la cele mai reci ierni in nord, pana la clima subtropicala in sud.

O tara ce merita explorata, a carei istorie trebuie descoperita, o tara pe care o respect pentru traditia, cultura, rigori, unitate, varietate, putere. Superba, fascinanta, prodigioasa, periculoasa, colorata, diferita, prolifica.

In seara aceasta voi inchide ochii si voi merge acolo. Si jur ca ii cer Universului sa pot sa vad lumea, fara sa duc grija zilei de maine. Sa ii citesc istoria fiecarui continent, sa le aflu povestile evolutiei, sa le inteleg cultura si filozofia, sa experimentez din bucatele si traditionalismul culinar (as muri mancand, anyway, cine ma cunoaste, stie cat de pofticioasa pot fi!!).

Ma intreb unde mi-am pastrat ochii aproape 30 de ani de viata, unde mi-am tinut mintea inchisa si curiozitatea lacatuita??? Dar este bine ca m-am treztit, fie si in al 11-lea ceas.

Ichi-go, ichi-e, my friends.

Yours,
Me

Comentarii

Postări populare