Up to the sky and back..

Imi tremura mainile de oboseala.. O saptamana extraordinar de plina si solicitanta.. Mi-a cam consumat din resurse. Inca sunt la birou, insa daca nu faceam o pauza, riscam sa nu mai inteleg ce fac, si nici sa nu fac cel putin bine acel lucru.

Si mi-am intors gandurile catre ceva care mi-a mai deschis o bresa de lumina catre Univers, o noua cale de a intelege, simti si aprecia multitudinea si cumulul de energii din care sunt parte.

Cati dintre voi stiti despre programul Intercosmos? Wiki ne spune concis cate ceva: " The Intercosmos ("ИнтерКосмос" Interkosmos) was a space exploration program run by the Soviet Union to allow members from military forces of allied Warsaw Pact countries to participate in manned and unmanned space exploration missions. Participation was also made available to governments of sympathetic countries, such as France, with Jean-Loup Chrétien's mission to the Mir spacestation, India, etc. The most notable Intercosmos missions were the manned space flight missions that enabled 14 non-Soviets to participate in Soyuz space flights between 1978 and 1988. Unmanned satellite launches were also part of the program."

Un pachet de oameni de nationalitati diferite, de proveniente diferite, insa toti extraordinar de valorosi, au facut ceva diferit... Daca le-ati afla povestile ati ramane uimiti. Aseara, pentru prima oara in Bucuresti, si a doua in Romania, am vazut un film dedicat acestor oameni. Am de asemenea si deosebita onoare si bucurie de a-l fi cunoscut pe dl. Dumitru Prunariu. Un om elegant, distins, de o finete extraordinara, o calitate umana care ma face mandra ca sunt romanca ( si din pacate nu sunt mandra foarte des....). Televiziunea Romana nu s-a implicat mai deloc in a furniza o paleta mai bogata de imagini din arhiva, desi asta nu a fost un impediment pentru realizarea bucatii de documentar dedicata celui ce a devenit al 103 - lea om in spatiu - Dumitru Prunariu. Wiki iarasi are o serie de informatii despre acest prionier al cosmosului, extraordinar, pe care le puteti accesa la http://en.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Prunariu .

Well, am plecat de la locul proiectiei mergand agale.. pe ganduri.. Am iesit din cladire, m-a izbit oarecum racoarea. Am ajuns la masina, mi-am imbracat puloverul, am urcat, mi-am aprins o tigara (da mama, din an in Paste mai fumez cate o tigara), si am pornit catre casa. Gandesc:
"Space.. the final frontier... Ho Chi Minh spunea ""Nothing is more valuable than independence and freedom." ... Imi place sa zbor cu avionul. In cer nu ma mai atinge, parca nimic.. Si uite ca acesti oameni sunt simply amaizing.."  Nu era o coerenta in amalgamul de ganduri si simtiri legate de acest val de informatii proaspete...

Au cautat sa faca o diferenta prin ceea ce au intreprins. S-au incapatanat sa depaseasca limite, si-au asumat riscuri, au cautat si ras-cautat informatie, au trait o pasiune pt cosmos, au impartasit tot din ce stiau catre ceilalti, fara nici cea mai mica intentie sa pastreze asemenea detalii despre locuri nestiute de marea majoritate, despre concepte si tehnologie, despre determinare si excelenta...

Ei au facut o diferenta pentru ca in fiecare zi au visat.. Da, au visat sa fie in stele. Si si-au vazut visul cu ochii.. Pentru acele 7 pana la 8 zile petrecute printre planete, praf, infinit... Si au adus inapoi cu ei experimente, experiente, zambete, un "Wow!" effect..

Ma intreb: eu oare privesc tot ce fac cu aceeasi deschidere, intelegere, dorinta de a invata, experimenta, si aduce ceva inapoi to the mankind? Prin existenta mea cat de mult timp fac umbra Pamantului inutil? How amaizig life is, and I do not have a clue about it? De cate ori m-am uitat catre cer si am indraznit, sau m-am preocupat sa intreb "Oare ce este acolo, dincolo de nori?"... Millions of questions..

Am condus pana acasa incet, eu care alergam DN-ul cu 110, acum 70 a fost prietenul meu. Am inspirat aerul racoros de afara. M-am regasit pentru prima oara, in delunga vreme, cand nu am mai vrut nimic, nu mi-am mai dorit nimic, nu am mai intentionat nimic, doar am existat.. Am respirat, mi-am rotit ochii de jur imprejur.. Si mi-am ascultat la telefon un drag prieten.

Acest drag prieten mi-a oferit onoarea de a-l insoti, la telefon, catre casa, noua sa casa, unde isi va fi petrecut prima noapte, din restul noptilor ce va sa vina.. Si m-am bucurat pt el si debusolarea lui in noul lui apartament :), si pe noua lui terasa de 15 pasi, parca, dintr-o parte in alta. Si m-am bucurat cu el de dressingul lui, gandit pentru doi... Si i-am ascultat linistea din suflet si de pe langa casa, cainele care latra, vantul care batea, si eu la randul meu stateam cu ochii in stele.... Omul asta are un suflet atat de mare ca ar putea inghiti usor macar un sfert de Galaxie... Si uneori uita sau nu isi mai da seama de asta. Si mai uita uneori sa se bucure de el, si de momentul lui. Acel moment pe care il traieste. Dar se repliaza, bucurandu-se de oamenii din firma lui (la cat de tanar e conduce si cu succes o firma), de familia sa, de prietenii sai, si cand joaca fotbal! Frumos om cunosc, frumosi oameni am pe langa mine..

Era seara lui 3 iunie cand am simtit toate acestea.. Un dor imens de cer, o bucurie nebuna caci ma simt si sunt libera, o mare intrebare vis-a-vis de ce las in urma mea pentru omenire, drag de prietenul de departe cu noua lui casa cu tot, respect si admiratie pentru un om care a facut o diferenta - Domnia Sa domnul Dumitru Prunariu, bucuria ca am colegi atat de frumosi cu care ma vad in fiecare joi, colegi care vor sa faca si ei, la randul lor, o diferenta prin actiunile lor. Am simtit un Univers intreg parte din mine, si mi-am odihnit apoi capul pe perna, dupa ce prietenul de departe s-a linistit..

Ma uimesc si ma minunez in fiecare zi de cate energii frumoase ma inconjoara, de bucuria de a fi parte din productia filmului vietii omenirii, secunda de secunda, si ma intreb... What can I do more and better for you, World? Incep cu omul din oglinda.. Am inceput sa investesc in mine dorinta ca tot ce ating si intentionez sa fac pentru Universul intreg, sa ia contur si sa se reverse in bine si frumos... Incep in fiecare zi, si incerc sa exersez in fiecare zi, prin tot ceea ce fac..

Te rog, opreste-te cateva minute, si intreaba-te: "Eu oare ce pot sa fac pt tine, Lume?". Pentru ca a oferi neconditionat tot ce ai mai bun in tine, este de un milion de ori mai rewarding, decat a-ti crea asteptari inutile. Darul vietii este ca POTI sa daruiesti, cand vrei si cat vrei. Legea atractiei spune ca vei primi inapoi exact acelasi lucru. Esential este sa stii asta. Viata iti face suprize cand te astepti mai putin...

Yours,
Me

Comentarii

Postări populare