Era Noului Constant

Traim vremuri tulburi. Vremuri vulnerabile, incerte, complexe si ambigue. Ne facem loc cu
coatele, in fiecare zi, in ceea ce se numeste viata. Nimic nu mai seamana cu ce a fost, si nici ce este azi nu va mai semana cu ce va fi peste treizeci de ani. Cu diferenta ca viteza de schimbare este exponential mai mare acum, decat o simteam in urma cu douazeci de ani. Si poate fi inspaimantator. Groaznic de inspaimantator poate fi. 

Din ce in ce mai vizibil, apar diferentele. Au aparut, ca in orice epoca, curente noi: de la arta, literatura, stiinta, la spiritualitate, religie, politica, educatie a.s.m.d. Suntem nauci intr-o lume a diferentierilor continue, asidue, unde mai apare intr-o zi cate cineva cu o idee, viziune, fapta sau provocare. Ne schimbam perceptiile, filozofiile de viata, ne descoperim parti din noi pe care nu am stiut vreodata ca le avem. Ajungem sa vedem lucrurile, trairile, viata, relatiile de la un cu totul al nivel. Un nivel nou, care ne sperie, pentru ca, din ce in ce mai mult, perceptia noastra se deschide, se clarifica. Parca piesele de puzzle se pun impreuna si imaginea de ansamblu capata sens. Si capata sens mult mai repede ca inainte.

Insa, ca sa ajungem la aceasta perceptie, trebuie sa facem fata asaltului de adepti ai fiecarui curent. Fiecare stie mai bine, sustine mai bine ca ce a invatat este de fapt adevarul absolut si ca detine cel mai bun instrument, cea mai buna metoda de abordare in evolutia pe orice nivel pe care tu esti deschis sa evoluezi. Trierea, din toata aceasta masa si tot acest amalgam de informatii, este cea mai grea. Si cred ca tinerii, copiii in mod special incep sa capete niste capacitati de triaj mult mai performante decat noi, adultii. Si asta pentru ca sunt nevoiti, nu pentru ca le place. Dar si pentru ca ADN-ul lor le-a adus la nastere un dar al cunoasterii acumulat de predecesorii lor. Am senzatia ca ei doar au nevoie sa isi aminteasca cum se face. De fapt, noi toti cred ca avem aceste cunostinte in noi. Doar ca avem nevoie sa ne trezim din somnul uitarii.

Sa ramai centrat in tine si sa sa iti asculti simturile, sa fii prezent si sa absorbi complet sau nu informatia care vine, ramane, cred eu, cea mai mare provocare a timpurilor pe care le traim. Apoi, sa supui analizei si sa incepi triajul, sunt urmatoarele provocari. Sa alegi in ce sa crezi, dupa ce convingeri sa iti ghidezi viata, ramane un antrenament de gherila. Un antrenament pe care, fie ca ne place, sau nu, suntem nevoiti sa il facem zilnic. Culmea e ca, in acest timpuri de evolutie a rasei umane, cine si ce esti astazi, este posibil ca peste un an sau o luna sa se schimbe. Asta e ajustarea la noile coordonate pe care le primim: adica la rezultatele vietii nostre. E simplu: la cat de fericiti sau nefericiti suntem. In functie de asta, stim daca ramanem pe drumul pe care ne-am dus pana acum, sau traversam strada. Si nu pe la semafor. Ci viram brusc dreapta, caci asta, la sfarsitul zilei, se cheama supravietuire si selectia speciei.

Punctul la care vroiam sa ajung este aceasta "triere". Avem simturi si intelect care ne ajuta. Oricare dintre metode ar fi, cred ca este mare nevoie sa facem aceasta triere. Dar, ca sa o faci, cred cu putere ca trebuie sa iti ramai fidel tie insuti. Ani de zile am refuzat sa imi ascult instinctul. Am zis ca logica primeaza. Apoi, am ajuns sa cred intr-un echilibru intre cele doua care sa ma ajute sa fac alegerile. In ultimii ani am invatat sa imi asum sa accept, sa imbratisez doar idei, concepte, notiuni, comportamente care am simtit ca imi fac bine. In esenta, valorile de baza, cele care m-au ghidat o viata, au ramas aceleasi. S-au ajustat celelalte, care te ajuta sa innoti cu succes prin tumultul raului vietii proprii.

Unii vin puternic spre tine cu informatii care simti ca te limiteaza, te conditioneaza, te controleaza, te fac sa te simti mic, simti ca vor sa te reduca din plinatatea si frumusetea care esti. Si acest avant al lor il resimti ca un val de energie care dizloca. Atat de puternic vin. Si totusi, dupa ce te-ai descentrat putin, dupa ce te-ai ajustat la impulsul primit, incepi sa-ti calibrezi raspunsul sau lipsa lui. Si simti. Si simti. Si simti. Si mai simti inca o data. Si intelegi ca nimeni si nimic nu iti poate spune, mai bine ca interiorul tau, ce iti face bine sa accepti sau nu. Iar ca sa faci acest lucru, este nevoie sa iti aduci aminte si sa iti accesezi puterea dinauntru. Uneori o diminuam, o pisam pana ajunge praf. Atat de mult ne sperie maretia proprie. Alte ori, cumva, cand ajungem la marginea zbuciumului interior, o zarim ca apare deodata, maestuoasa, imensa, gigantica, atat de mare pe cat e universul nostru interior de care noi habar nu aveam.

Nimic nu este intamplator. Tot ce vedeam, auzim, ne este adus la cunostinta sau descoperim prin propriile experinte si trairi, toate vin ca o completare la ce credeam ca nu stim. Diferenta dintre unii si altii, de la cultura, religie si credinte, la capacitatile de adaptare, transformare, constructie a sinelui difera atat de mult. Insa, ca in StarTrek, tind sa cred ca aceste diferentieri, la sfarsitul zilei, anului sau erei, vor fi cele care ne vor aduce impreuna, pentru totdeauna. Nu este nevoie sa fim identici cu totii, este nevoie doar sa ne adunam triburi si triburi cu oameni asemanatori, triburi care sa fie complementare altor triburi, si prin dorinta realizarii unui tel comun sa ne punem laolalta capacitatile. Acel ceva ce ne face diferiti unii de altii, dar totusi necesari unii altora, pentru a ajunge, intr-un final la pace, intelegere.

Avem cu totii in noi atat lumina, cat si intuneric. Atat inceputul, cat si sfarsitul. Avem lupte de rezistenta impotriva fricilor insuflate.
 
Cred intr-o infinitate de informatii care ne vor bantui generatii intregi si care nu vor renunta sa apara sau sa se transforme. Vom avea de facut fata unei vieti cu totul noi fata de ce am stiut pana acum. Pentru ca ziua de maine este supriza. Si pentru ca imi plac surprizele din ouale Kinder, stiu ca voi apuca zorii de maine pentru ca am incredere in puterea din mine. 
Cred cu adevarat ca "informatia este putere". Dar mai cred in informatia corecta si justa pentru fiecare. Ce mie imi ajuta, poate tie iti distruge. Poti alege sa infuzezi informatia sa sa o ignori. Orice ai nevoie ca sa te mentii intreg la minte si la suflet.

Yours,
Me

Comentarii

Postări populare